Content

Good Thing and Bad Thing

Friday, 22 November 2013 0 comments
Salam lensa hati
Minggu nie gambar-gambar yang akan di upload semuanya bertemakan kayu. :)

Sometimes many things in life open up your eyes to the good things you were'nt paying attention to before

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)


Read more »

Kesenangan Dunia yang Menipu

Wednesday, 20 November 2013 0 comments
Salam lensa hati

Lame dah tak update blog. Sekarang akan aktif balik since mungkin ini cara untuk ku berdakwah. 

Find your passion and work on it. Do what ever that Allah loves and u will find nothing in this world created for nothing.

Thanx eqa chan. 



Read more »

Hari raya haji bersama keluarge

Monday, 14 October 2013 1 comments
Read more »

Jatuh cinta pada bunga

Monday, 23 September 2013 2 comments
-salam lensa hati-

Dari dulu saya sudah jatuh cinta pada bunga. 
Dan makin bertambah cinta ialah pada pembuat bunga sebab mampu membuat bunga seindah ini. 
Pasti Dia lebih indah dari semuanya..

Jom nikmati keindahan ciptaan Ilahi.





















Read more »

1st Time shoot gamba bunga api

Thursday, 19 September 2013 0 comments
-salam lensa hati-

Hari tu ada jalan-jalan ke putrajaya. Cadang nak amik gamba jambatan dan bangunan yang ada kat situ. Then, tetiba nampk group of photographer jalan-jalan kat tempat yang sama saya lepak (pullman putrajaya).
Tanya la kat salah sorang photographer tu, rupenya ada event pertandingan bunga api antarabangsa kat situ.

Nasib baik waktu tu memang peralatan cukup untuk shoot gamba. Tunggu ape lagi, siap solat semua, terus pacak tripod dan cari angle yang best untuk shoot. Cari punya cari, dapat la angle yang agak menarik, tapi sayangnye, hujan lebat la pulak after tu.
Disebabkan tak de payung, terpaksa la cari tempat berteduh. Nasib dapat tempat bawah jambatan.

Nak di jadikan cerita, hampir semua photographer kat situ dah set up tripod masing2 kat tempat yang agak best, tapi yang kelakar nya, 1st bunga api yang keluar 2 agak melencong dengan tempat yang dah di set up. Habis bertempiaran photographer2 yang lain tu dok cari tempat baru untuk shoot gamba. Sian la tengok. Nasib saya dapat dok depan, so dapat gak la shoot gamba.

Pengalaman pertama menangkap gamba bunga api.

*gambar kat bawah nie semua adalah 1st time try tangkap gamba bunga api. Tak pernah pun tangkap sebelum nie. So cacat gak la.*

sini lah angle yang konon nya bunga api nk keluar. last-last tempat lain.











Best gak shoot gamba bunga api nie. 
Tapi dalam masa snap tu, pikiran terus teringat dekat mesir, palestin dan syria. 
Bunga api yang kita ada sekarang untuk persembahan, 
tapi mereka kat sana, subhanallah. Hanya Allah yang Maha Tahu. 
Meraka setiap masa setiap ketika, percikan api merata tempat. 
Percikan api yang membunuh.

 Ya Allah selamat kan saudara kami di sana.

Mari lah kita sama-sama
Renung-renungkan nikmat keamanan yang kita ada sekarang.
Hargailah.
Read more »

Koleksi Air Sungai

Sunday, 25 August 2013 3 comments
-salam lensa hati-

seperti yang tertera pada tajuk di atas, 
disini saya sertakan beberapa koleksi foto 
yang sempat di shoot waktu mandi sungai hari tu.

*kelakar bila ambil gamba air sungai nie 
sebab orang sibuk mandi sungai kita sebuk ambil gamba. 
Tapi alhamdulilah dapat gak foto-foto yang best. (bagi saya la ^_^)*



-nasib jumpa pepatung satu-







Read more »

Perang dalam diri

Monday, 12 August 2013 0 comments
-salam lensa hati-

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua. Moga tarbiyah ramadhan ini, dapat kita sama-sama kekalkan ke ramadhan kedepan

Perang dalam diri



Ramadhan yang berlalu banyak mengajar saya Erti kehidupan
Erti keseorangan
dan yang paling penting Erti Tarbiyah itu sendiri

Tarbiyah 
Tarbiyah akan terus mengalir, terus berjalan 
walau siapa pun pembawanya
walau siapa pun pengikutnya
walau siapa pun yang bersamanya
Yang pasti tarbiyah/islam itu pasti akan terus berjalan sehingga sampai ke penghujungnya.
Macam air sungai. 
Ia pasti mengalir dan terus mengalir
tanpa henti

Persoalannya berbalik pada kita
Adakah kita akan berhenti untuk ditarbiyah atau sebaliknya?

Jadi pesanan ringkas dari lensa hati
Jom jadi seperti air sungai ni
akan terus mengalir sehingga ia sampai pada tujuannya
kerana yang pasti
Perang dalam diri ini memang pedih dan sakit
tetapi yakinlah
Yang BISA akan bertukar jadi BIASA
dan yang BIASA kan bertukar menjadi Manis
dan Manis akan membawa kita untuk menjadi seorang mujahid yang sebenar.



Read more »

Labels

binatang (1) bunga (3) burung (1) cameron (2) hijau (1) kaktus (1) malam (1) my big brother (1)
Powered by Blogger.

Total Pageviews

Viewers

Talk to Me
There was an error in this gadget